Seværdighed tæt på Aarhus midt i Østjylland

Tursejlads med Hjejlebådene – oplevelser for hele familien

Der er minder i sigte og oplevelser for store og små, når de otte unikke Hjejlebåde lægger fra kaj i Silkeborg og Ry og begiver sig ud på tursejlads i Søhøjlandets mageløse natur. Uanset om man sejler fra Silkeborg eller Ry er kursen sat mod Himmelbjerget, men undervejs passeres selskabets små anløbsbroer, som er placeret midt i alt det grønne som indgange til naturområder, spisesteder og attraktioner.

Når man stiger ombord til en tursejlads med de historiske Hjejlebåde kan turen sammensættes på mange måder. Billetten gælder til alle dagens afgange fra alle anløbsbroerne på den valgte strækning. Ved at hoppe af og på bådene rundt i sø-systemet kan man tilføje endnu flere oplevelser til udflugten, og man har mulighed for at sejle med flere forskellige af bådene i Hjejleflåden. Ønsker du at gøre stop undervejs og samtidig sikre dig plads ombord, skal du kontakte Hjejlekontoret for booking. Vi anbefaler altid, at du reserverer i forvejen, så du er garanteret plads på den ønskede afgang.

Tursejlads fra Silkeborg mod Himmelbjerget Remstrup Å

Vælger man en tursejlads med rutebåd fra Silkeborg, går turen fra havnen og ud gennem den hyggelige Remstrup Å, hvor skoven omfavner vandet. Her oplever man stille og roligt et skifte fra at befinde sig i den historiske Silkeborg by til bevæge sig mere og mere mod alle naturens grønne og blå nuancer, luft og højt til himlen. Kombinationen af by og natur er meget kendetegnende for den oplevelse man får, når man sejler på Silkeborgsøerne.

På denne første del af turen passeres anløbsbroerne ved Silkeborg Vandrerhjem og Indelukket. Silkeborg Vandrerhjem er kendetegnet ved en afslappet atmosfære, mad i særklasse samt den fantastiske beliggenhed tæt på både by og natur.

Indelukket er en kombineret bypark og marina med å, skov og park direkte i forbindelse med Silkeborg by. Det levende område huser én af Danmarks ældste minigolfbaner, motorbådsklubben, kajakklubben og friluftsscenen. Fra Hjejlebådenes anløbsbro er der kun få hundrede meter til Museum Jorn ligesom Gudenåens Camping ligger i meget kort gåafstand fra broen.

Brassø – Storslået natur Søhøjlandet

Når båden langsomt glider ud af å-løbet fortsætter turen ind i Brassø. Der er pludselig længere til land, og det er tid til at læne sig tilbage, mærke den friske luft og lytte efter de plask fra søens klare vand, som brydes af bådens stævn.

I Brassø finder man anløbsbroen med adgang til Aqua, Silkeborgs familievenlige oplevelsescenter om den danske natur med ferskvandsakvarium og dyrepark.

På den modsatte side af Brassø, mod Sejs, ligger det populære grønne område De Små Fisk, som er et yndet bade -og dagcampingsted. Her er det oplagt at udfolde sig på den store grønne plæne med søen som baggrund, at få sig en frisk badetur i det klare søvand eller købe en is i kiosken.

Efter turen over Brassø, glider båden stille ind i Sejs Snævringen. Her ser man et tydeligt eksempel på, at by og natur ligger side om side i Søhøjlandet, når man har naturen og dyrelivet på bådens styrbord side, samtidig med, at de smukke villaer ligger tæt og helt ned til vandet på bagbord side.

Borresø – Store Villaer og restauranter midt i naturen

Igen oplever man et skifte, når man forlader den hyggelige Sejs Snævring og bevæger sig ind i Borresø. Her er de store villaer mere tilbagetrukket med deres placering oppe på skrænten et godt stykke over den blanke vandoverflade og naturen dominerer og sætter sit præg på oplevelsen.

Hvis man ser godt efter, vil man opdage en lille anløbsbro midt i alt det grønne på søens modsatte og uberørte side. Anløbsbroen er er indgangen til en perle på turen, nemlig Slåensø. Slåensø er én af Danmarks reneste skovsøer, som ligger smukt placeret i skovens dybe stille ro. Vi anbefaler at gå den ca. 4,5 km lange tur rundt om søen eller at slå sig ned med madkurv på de opstillede borde og bænke, når man besøger dette område.

I hjørnet af Borresø kommer man til endnu en snævring i det bølgende landskab. Farten sænkes idet man bevæger sig ind i Svejbæk Snævringen, og igen får man følelsen af, at skoven rykker tættere på og omfavner båden. I Svejbæk Snævringen kan Hjejlebådene lægge til ved små anløbsbroer ved Aalekroen og Skyttehuset, som er placeret på hver sin side af søen.

Aalekroen byder velkommen til en fantastisk beliggenhed ved søbredden og menukortet byder på moderne kromad lige fra tre-retters-menuer til de berømte stegte ål og det traditionelle stegte flæsk med persillesovs. På modsatte side af søen finder man Skyttehusets Camping, som er en af områdets populære campingpladser med fine faciliteter og en skøn beliggenhed.

Julsø – Mægtige Julsø med Himmelbjerget

Når man har passeret den fredfyldte Svejbæk Snævring kommer man til mægtige Julsø med Himmelbjerget, der toner sig op på den ene side, og småøerne Lilleø, Alø og Møgelø der ligger drypvis placeret på modsatte side. Netop som man kommer ind i Julsø, har man anløbsbroen ved Ludvigslyst placeret på bådens bagbord side.

Traktørstedet Ludvigslyst er med sin respekt for historien og det økologiske, lokale køkken en af Søhøjlandets anderledes og smagfulde perler.

Turen går nu det sidste stykke på tværs af Julsø, mens det mægtige gamle Himmelbjerg kommer nærmere og nærmere.  

Himmelbjerget – Unik seværdighed i Danmark

Himmelbjerget er det berømteste, mest besøgte og områdets højeste “bjerg” på 147 meter.
Det er oplagt at få pulsen op med en rask gåtur til toppen efter sejladsen. Det tager ca. 25-30 minutter at gå til tops – og synes man ikke, det er højt nok, kan man bestige det 25 meter høje tårn på toppen. Glem ikke, at standse op undervejs og nyde den storslåede udsigt. På toppen kan familiens yngste brænde krudt af i legeuniverset i skovbrynet, og i kioskerne kan man naturligvis fortsat købe Himmelbjerg-stokken præcis som i de gode gamle dage, da bedstefar var dreng.

Mange tror, at Himmelbjerget er det højeste punkt i Danmark. Allerede i 1847 viste en landsdækkende højdemåling dog, at Ejer Bavnehøj er højere. Siden kom Yding Skovhøj øverst på listen. Og allersenest, efter en større opmåling i 2005, konkluderede forskerne, at det højeste terrænpunkt er bronzealderhøjen Yding Skovhøj med 172.54 meter, mens det højeste naturlige terrænpunkt er Møllehøj med 170.86 meter.

I virkeligheden er Himmelbjerget hverken et bjerg eller en bakke men en ‘falsk bakke’ – dvs. en del af en dalside, som blev udgravet af smeltevandet efter sidste istid. I modsætning til en “ægte” bakke, som er jævnt afrundet til alle sider.

kærestetur med hjejlen

Anløbssteder

Oplevelser for ældre
Arrangementer i Silkeborg og Aarhus

Oplevelser

opdag midtjylland
ferieoplevelser i jylland

Forfriskninger ombord

Oplevelser for børnefamilien

Tursejlads fra Ry mod Himmelbjerget

Når man stikker til søs på en tursejlads med en hyggelig rutebåd fra Ry Havn er man helt tæt på naturen. Her er fred og ro og plads til fordybelse.
Turen til Himmelbjerget går gennem Birksø og sætter kurs mod Laven. Ved den tætbevoksede søbred kan man ofte være heldig at opleve den smukke blå isfugl. Den farverige fugl er meget sky, så det kræver det naturlige nærvær og vågne øje at få den oplevelse med. Fiskehejren er næsten en fast del af oplevelsen på sejladsen mellem Ry og Laven. Den store fugl med det mægtige vingefang sidder mere stille og er væsentlig nemmere at få øje på, når man langsomt glider forbi i den stille sø.
Den eneste anløbsbro der passeres mellem Ry og Himmelbjerget er ved stationsbyen Laven. Byen, som er beliggende på en stejl skråning ned til Julsø har uspoleret udsigt til Himmelbjerget og her finder man en af Danmarks højst beliggende campingpladser, Terrassen Camping. Den enestående udsigt og centrale beliggenhed mellem Silkeborg og Ry er med til at gøre campingpladsen meget attraktiv.

Julsø – Silkeborgsøernes største og dybeste sø

På turen fra Laven til Himmelbjerget krydser man Julsø, som er Silkeborgsøernes største og dybeste sø, med 17,5 meter som maksimal vanddybde.
På turen i denne ende af Julsø passerer man halvøen Dynæs, som er kendt fra flere gamle sagn.

Turen går nu det sidste stykke på tværs af Julsø, mens det mægtige gamle Himmelbjerg kommer nærmere og nærmere.  Det 147 meter høje “bjerg” er Danmarks højeste, og det er oplagt at få pulsen op med en rask gåtur efter sejladsen. Glem ikke, at standse op undervejs for at nyde den storslåede udsigt over de søer, som du netop har passeret til søs. På toppen af Himmelbjerget kan man virkelig se det hele fra oven, med et besøg i det karakteristiske tårn, familiens mindste kan brænde krudt af i legeuniverset i skovbrynet og i kioskerne kan man stadig købe Himmelbjerg-stokken præcis som i de gode gamle dage, da bedstefar var dreng.

familie aktiviteter for alle

Sæsonkort

sejltur på silkeborgsøerne
Oplev silkeborg

Oplev Silkeborg

Oplevelser i Danmark
ferieoplevelser i midtjylland

Gavekort

Oplevelser for ældre
Arrangementer i Silkeborg

Minder i sigte

Lej en båd

Send en forespørgsel