Riverboat

Siden Riverboat Jazz Festival startede i 1966 med tre små passagerbåde, der sejlede på en 2 timers sejlads op af Gudenåen, er festivalen vokset til en begivenhed, der fylder både i kvalitet og omfang.

I 60’erne og 70’erne skød jazzklubberne op rundt omkring i Danmark. Hovedsagelig pga. de såkaldte New Orleans revival jazzbands popularitet, f.eks. bands som Chris Barbers Jazzband og Papa Bue Jazzband, men også pga. genopdagelse af gamle New Orleans-musikere som Bunk Johnson, George Lewis og selvfølgelig Louis Armstrong, som danske jazzfans betragtede som jazzens ambassadør.

Siden starten af 60’erne havde Down Town Jazzklub i Silkeborg arrangeret jazzaftener og -koncerter. På et tidspunkt var et af klubbens medlemmer (Kurt Jacobsen) på ferie i London, hvor han deltog i en sejlads på Themsen, og ombord spillede et jazzband – ligesom på Mississippi. Det var hyggeligt! Og ideen kom omgående: Ka’ man spille New Orleans jazz på Themsen, hvorfor så ikke også på Gudenåen? Det eneste danske vandløb med officiel status af flod, og hvor der i forvejen var “flodbåde” i fast rutefart til Himmelbjerget. Da Kurt kom hjem, fik han hurtigt de andre Down Town-medlemmer med på ideen og i juni 1966 fløjtedes afgang til den første Riverboat Jazz Festival.

Det var en beskeden start med tre små både (100-120 passagerer) med afgang fra Havnen i Silkeborg, 2 timers sejlads op ad Gudenåen og i søerne med tidens traditionelle jazz ombord. Flåden lagde til ved Hattenæs, en sommerrestaurant 5-6 km. uden for Silkeborg. Dér spillede et andet jazzband til ud på aftenen. Ingen tvivl: Det var en succes! Og jazzklubben blev opfordret til at fortsætte festivalen. De næste 10-12 år fortsatte væksten. Flåden var vokset til otte både, og hvert år øgedes antallet af orkestre. Nu blev der ikke kun spillet på bådene og på Hattenæs, men også flere steder i Silkeborg, og festivalen bredte sig over fredag og lørdag.

I dag er Riverboat Jazz Festival en kæmpe folkefast med 50.000 jazz fans over de 5 dage festivallen varer. Tre store telte hver med plads til 1000-1500 mennesker, mange spisesteder og barer i midtbyen, gader og baggårde genlyder af smittende jazz – og det meste er gratis! Hjejleflåden sejler afsted for fuld musik flere gange om dagen, og det er en oplevelse i særklasse.

Se mere om festivalen og køb billetter til en sejlads udover det sædvanlige på www.riverboat.dk