Seværdighed tæt på Aarhus midt i Østjylland

Hjejleselskabet

Hjejleselskabet er portalen til Silkeborg Søhøjlandet fra søsiden. En unik indgang fra vandet til fortællinger om kultur og naturhistorie i et af Danmarks mest skønne naturområder. Formålet med selskabet er at dele vores nærområde med borgere og besøgende ved at være gode værter for de mange, der gerne vil opleve, nyde og lære mere om Silkeborg Søhøjlandet.

Fortællingen om Hjejleselskabet er bl.a. fortællingen om egnspatrioten, Michael Drewsen, der for mere end 150 år siden stiftede selskabet sammen med en håndfuld andre mænd. De begyndte at tegne aktier til en dampbåd, men nåede kun op på 3.000 rigsdaler ud af de 8.000, som var målet fra begyndelsen. Alligevel bestilte Drewsen egenhændigt en båd til 10.000 rigsdaler, hvilket kun kunne lade sig gøre, fordi den danske stat havde ydet et lån på 5.000 rigsdaler. I dag kan vi være glade for, at Drewsen havde et ualmindeligt godt forhold til Frederik 7. og grevinde Danner, for ellers havde vi næppe haft Hjejlen eller nogle af de andre historiske både i Silkeborg.

Arrangementer i Silkeborg om omegn

I 1861 var der hverken jernbane eller biler i Silkeborg. Derfor er det nemt at forestille sig, hvordan de knap 2.000 indbyggere, måbede ved synet af Hjejlen, der kom til byen. 10.000 rigsdaler var et næsten uoverskueligt beløb dengang. Til sammenligning tjente en almindelig arbejder i byen kun omkring 150 rigsdaler om måneden, mens de fleste stadig boede på gårde uden for byen.

Det skulle da også vise sig, at det nye rederi var knapt så rentabelt, som man havde forventet. Det store antal turister lod vente på sig, og byens befolkning kunne ikke udfylde pladserne ombord. Heldigvis lykkes det at bevare Hjejleselskabet og Drewsen fik vist sine venner i København, at de ikke havde eneret på en by med et flot vartegn.

Hjejlen blev bygget af Baumgarten og Burmeisters Skibsbyggeri i København (det senere Burmeister & Wain). Det smukke dampskib fik sit navn efter hedefuglen, der dengang var meget udbredt på egnen. Den officielle indvielse af Hjejlen fandt sted den 24. juni 1861, hvor Frederik 7., grevinde Danner og Drewsen sammen med særligt indbudte gæster sejlede fra Himmelbjerget til Silkeborg. Henover årene har der været en lang række både i flåden. Nogle af dem har været slæbebåde, som man spændte efter turbådene, når presset blev for stort.

Arrangementer i Silkeborg om omegn

Meget er sket inden for de seneste årtier, men fælles for tiltagene er et mål om at finde tilbage til selskabets oprindelige rødder. Flåden består i dag af syv historiske skibe, samt det mere moderne skib, Mågen, der kom til i 1996 for at opfylde den stigende efterspørgsel efter en mere rummelig båd til at afholde alt fra bryllupper til forretningsmøder. Netop arrangementer er en stor del af hverdagen for Hjejleselskabet, som sætter en ære i at drive virksomheden med stor respekt for historien.

Der er i dag 300 aktier i Hjejlen A/S, som ejes af omkring 220 aktionærer. Den største aktionær i selskabet er Silkeborg Kommune, som ejer 60 aktier. Generalforsamlingen afholdes hvert år på Hotel Dania den sidste fredag i februar kl. 19.30. Sådan har det været siden 1861. Selskabet betragter sig selv som et egnspatriotisk selskab og der udbetales ikke udbytte. Det blev besluttet på en generalforsamling tilbage i 1960´erne. Til gengæld besluttede man, at selskabet serverer en cognac eller likør til kaffen, hvilket stadig er tilfældet den dag i dag.

Hver dag glæder vi os fortsat til at slå dørene op og byde vores gæster velkommen ombord. Det gælder både stamgæster og nye ansigter, og som du kan fornemme, er der hver dag minder i sigte, når vi lægger fra land.

Hvad kan jeg lave i Østjylland?

Åbningstider

Seværdigheder i Østjylland
Arrangementer i Silkeborg om omegn

Transport og parkering

Seværdigheder i Østjylland
Hjejlebådene sejler på Silkeborgsøerne

Bådene

Oplev levende museum - Danmarks historie
gavekort_01.png

Gavekort

Forær et mindesværdig gavekort til en seværdighed og oplevelse i særklasse.

forfriskninger_02.png

Forfriskninger

Nyd bl.a. en dampende varm kop kaffe. Vi tilbyder et stort udvalg af kolde og varme drikke.

Specialsejladser

Prøv en anderledes tur til søs med et af vores mange events