Velkommen ombord på Hjejlen

Verdens ældste hjuldamper

Hjejlen er udnævnt til et historisk monument af Skibsbevaringsfonden.

S/S Hjejlen er Danmarks ældste dampskib, og verdens ældste kulfyrede hjuldamper i drift med den oprindelige maskine. Da Hjejlen blev leveret i1861, var hun banebrydende moderne. I dag er Hjejlen erklæret et historisk monument af Skibsbevaringsfonden. Når du stiger ombord på Hjejlen, tager du med på en rejse tilbage i tiden. 

Du går i fodsporene på mange stolte lokale, nysgerrige turister, Kongefamilien og H.C. Andersen, der elskede at sejle med Hjejlen. Mens den smukke natur glider forbi, kan du opleve fyrbøderen kaste kul under kedlen, og se maskinmesteren smøre den gamle maskine – præcis som det er foregået i mere end 150 år.

Hjejlen

Siden 1861

Hjejlens historie

1861
Den 25. maj løb Hjejlen af stablen hos Baumgarten & Burmeister i København, efter at Silkeborgs dynamiske grundlægger havde bestilt hjuldamperen til 10.000 rigsdaler – et dobbelt så stort beløb, som han havde fået fuldmagt til.

Den officielle indvielse fandt sted den 24. juni, hvor Frederik d. 7., grevinde Danner og Drewsen sammen med særligt indbudte gæster sejlede fra Himmelbjerget til Silkeborg.

1900
Hjejlen gennemgik op til sæsonen 1900 for første gang en større ombygning med ny moderne skibskedel, en ny og kortere skorsten – som derfor ikke skulle “knækkes” ved jernbanebroen – rattet blev flyttet frem, styrepladsen blev dækket af et forlænget, fast bliktag. Endvidere blev et gelænder sat rundt om bakken, så antallet af sidepladser kunne forøges.

1936
Hjejlens 75 års fødselsdag blev fejret d 24. juni 1936 med en uofficiel “mini-regatta”, dog uden fyrværkeri, men med underholdning på havnen og asfaltbal på torvet efter sejladsen.

2011
Hjejlens 150 års jubilæum, som blev fejret med manér. Dronning Margrethe viste Hjejleselskabet den ære at deltage i fejringen ved blandt andet at sejle med fra Himmelbjerget til Silkeborg akkurat som Frederik 7. og grevinde Danner gjorde den 24. juni 1861, da Hjejlen blev indviet..

Fakta

Motorkraft: 50 hk
Topfart: 8 knob
Max antal passagerer: 130
Siddepladser: 100

Velkommen ombord:

På Hjejlen sidder man på bænke oppe og nede, ude og inde. Man skaber sin helt egen autentiske oplevelse på hele Danmarks klenodie, når hun langsomt men sikkert plasker sig gennem søerne i Søhøjlandet omfavnet af den mageløse natur.

Din båd med din besætning

Lej en båd – send forespørgelse

Gode arrangementer varer ikke en enkelt dag eller aften. De lever videre i minderne og i samtalerne længe efter. Når du vælger at holde dit arrangement på en af Hjejlebådene, så har du allerede støbt det solide fundament, som gør arrangementet til en sikker succes.