Alle er velkomne og vi glæder os til at sejle med jer
Flere af flådens både sejler i rute på søerne – mens andre sejler med events og selskaber – Hjejlen sejler på udvalgte afgange, og selv hvis du ikke er ombord, er det en oplevelse at møde den gamle dame på søerne, hvor hun nærmest virker levende med sine lyde fra skovlhjul, dampmaskine og hilsner med dampfløjten – velkommen ombord!
En sejltur til Himmelbjerget er en sand klassiker og har været på programmet siden 1861. Det er en unik mulighed for at opleve de historiske både og naturen på tæt hold.
Sejlturen fra Silkeborg havn tager ca. 75 minutter hver vej med rig mulighed for at stå af på anløbsbroerne én eller flere gange undervejs og – ikke mindst – at tage en god lang pause ved Himmelbjerget og gå turen til toppen.
Fra Ry havn til Himmelbjerget sejles gennem den enestående natur omkring Birksø med et rigt dyre- og fugleliv. Båden lægger til ved anløbsbroen i Laven. Sejlturen varer ca. 50 minutter hver vej.
Der er ingen afbrydelser på turen, da båden sejler nonstop uden at lægge til undervejs. Man kan kalde det 1 times kvalitetstid. Man kan kalde det en pause midt på dagen. Man kan kalde det moderne mindfulness. Uanset hvad man kalder det, så er der minder i sigte.
Med afgang fra Silkeborg havn, sejler båden stille og roligt ud gennem Remstrup Å – med kurs mod alt det grønne. På turen fra det tætte åløb og ud i Brassø fornemmer man forskellen fra det bynære liv til følelsen af, at have plads og luft omkring sig. Her vender båden rundt og sætter kursen retur mod Silkeborg havn.
Nonstop sejlads er fra Silkeborg havn, og som et ekstra tilbud er der i uge 28-29-30-31 nonstop sejlads fra Himmelbjerget.
Remstrup Å
Vælger man en tursejlads med rutebåd fra Silkeborg, går turen fra havnen og ud gennem den hyggelige Remstrup Å, hvor skoven omfavner vandet. Her oplever man stille og roligt et skifte fra at befinde sig i den historiske Silkeborg by til bevæge sig mere og mere mod alle naturens grønne og blå nuancer, luft og højt til himlen. Kombinationen af by og natur er meget kendetegnende for den oplevelse man får, når man sejler på Silkeborgsøerne.
Brassø – storslået natur Søhøjlandet
Når båden langsomt glider ud af å-løbet fortsætter turen ind i Brassø. Der er pludselig længere til land, og det er tid til at læne sig tilbage, mærke den friske luft og lytte efter de plask fra søens klare vand, som brydes af bådens stævn.
I Brassø finder man anløbsbroen med adgang til Aqua, Silkeborgs familievenlige oplevelsescenter om den danske natur med ferskvandsakvarium og dyrepark.
Borresø – store villaer og restauranter midt i naturen
Igen oplever man et skifte, når man forlader den hyggelige Sejs Snævring og bevæger sig ind i Borresø. Her er de store villaer mere tilbagetrukket med deres placering oppe på skrænten et godt stykke over den blanke vandoverflade og naturen dominerer og sætter sit præg på oplevelsen.
Hvis man ser godt efter, vil man opdage en lille anløbsbro midt i alt det grønne på søens modsatte og uberørte side. Anløbsbroen er indgangen til en perle på turen, nemlig Slåensø. Slåensø er én af Danmarks reneste skovsøer, som ligger smukt placeret i skovens dybe stille ro. Vi anbefaler at gå den ca. 4,5 km lange tur rundt om søen eller at slå sig ned med madkurv på de opstillede borde og bænke, når man besøger dette område.
Julsø – mægtige Julsø med Himmelbjerget
Når man har passeret den fredfyldte Svejbæk Snævring, kommer man til mægtige Julsø med Himmelbjerget, der toner sig op på den ene side, og småøerne Lilleø, Alø og Møgelø der ligger drypvis placeret på modsatte side. Netop som man kommer ind i Julsø, har man anløbsbroen ved Ludvigslyst placeret på bådens bagbord side.
Traktørstedet Ludvigslyst er med sin respekt for historien og det økologiske, lokale køkken en af Søhøjlandets anderledes og smagfulde perler.
Turen går nu det sidste stykke på tværs af Julsø, mens det mægtige gamle Himmelbjerg kommer nærmere og nærmere.
Velkommen til det 147 meter høje bjergs magiske panoramaudsigt, fascinerende historie, naturskønne vandrestier og en masse sommersjov på toppen samt en sjov legeplads til de mindste. Ved Himmelbjerget er der rig mulighed for køb af is, mad og drikkevarer.
Det historiske tårn inviterer til en fantastisk udsigt. For Tårnets åbningstider og priser – læs mere på himmelbjerget.dk.
Når man stikker til søs på en tursejlads med en hyggelig rutebåd fra Ry Havn er man helt tæt på naturen. Her er fred og ro og plads til fordybelse.
Turen til Himmelbjerget går gennem Birksø og sætter kurs mod Laven. Ved den tætbevoksede søbred kan man ofte være heldig at opleve den smukke blå isfugl. Den farverige fugl er meget sky, så det kræver det naturlige nærvær og vågne øje at få den oplevelse med. Fiskehejren er næsten en fast del af oplevelsen på sejladsen mellem Ry og Laven. Den store fugl med det mægtige vingefang sidder mere stille og er væsentlig nemmere at få øje på, når man langsomt glider forbi i den stille sø.
Julsø – Silkeborgsøernes største og dybeste sø
På turen fra Laven til Himmelbjerget krydser man Julsø, som er Silkeborgsøernes største og dybeste sø, med 17,5 meter som maksimal vanddybde. På turen i denne ende af Julsø passerer man halvøen Dynæs, som er kendt fra flere gamle sagn.
Turen går nu det sidste stykke på tværs af Julsø, mens det mægtige gamle Himmelbjerg kommer nærmere og nærmere. Det 147 meter høje “bjerg” er Danmarks højeste, og det er oplagt at få pulsen op med en rask gåtur efter sejladsen. Glem ikke, at standse op undervejs for at nyde den storslåede udsigt over de søer, som du netop har passeret til søs. På toppen af Himmelbjerget kan man virkelig se det hele fra oven, med et besøg i det karakteristiske tårn, familiens mindste kan brænde krudt af i legeuniverset i skovbrynet og i kioskerne kan man stadig købe Himmelbjerg-stokken præcis som i de gode gamle dage, da bedstefar var dreng.
Nu kan du købe vores populære sæsonkort igen!
Sæsonkortet giver adgang til samtlige rutebåde, nonstop-ture og selvfølgelig Hjejlen! Du kan hoppe af og på, ved alle vores anløbsbroer, når du vælger rutebådene samt Hjejlen.
Det er kun vores specialsejladser som kræver særskilt billet.
Hjejleflåden består af 9 unikke historiske både, der hvert år er rammen om oplevelser for mere end 135.000 gæster på søerne.
Hjejleselskabet